Hoe herken je faalangst en wat kun je ertegen doen?

Heb jij weleens het gevoel dat je volledig blokkeert tijdens een toets, terwijl je eigenlijk goed voorbereid bent? Of dat je urenlang piekert over een presentatie en bang bent om fouten te maken? Je bent niet de enige. Faalangst komt veel voor onder studenten en kan je prestaties en zelfvertrouwen flink in de weg zitten. Gelukkig is er iets aan te doen! In deze blog deel ik handige tips om faalangst te herkennen en te verminderen.

Hain, J. (2015). Unkown, Undiscovered, Uncover royalty-free stock illustration. Pixabay.

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst om te falen in situaties waarin je beoordeeld wordt. Dit kan zijn tijdens examens, presentaties of zelfs bij het inleveren van opdrachten. Het voelt alsof alles op het spel staat, en dat kan behoorlijk verlammend werken. Maar wist je dat je deze angst kunt doorbreken?

Herken jij deze symptomen?

Faalangst uit zich op verschillende manieren. Misschien herken je jezelf in een of meerdere van deze symptomen:

Lichamelijke klachten

  • Zweten
  • Trillen
  • Misselijkheid
  • Verhoogde hartslag

Mentale klachten

  • Constant piekeren
  • Angstige gedachten
  • Een stemmetje in je hoofd dat zegt: “Ik kan dit niet”

Gedragsveranderingen

  • Uitstellen tot het laatste moment
  • Situaties vermijden waarin je beoordeeld wordt
  • Overdreven perfectionisme, waardoor je nooit tevreden bent

Ik weet uit ervaring dat het vaak makkelijker is om te denken dat het vanzelf overgaat of dat het teveel moeite kost om er hulp voor te zoeken. Maar zonder de juiste aanpak blijft faalangst je achtervolgen.

Admin

Wat kun je doen tegen faalangst?

Ziegler, R. (2022). Woman, Mood, Mental Health royalty-free stock illustration. Pixabay.

Gelukkig zijn er effectieve manieren om faalangst onder controle te krijgen. Dit heeft mij (en vele anderen) geholpen:

1. Mindfulness en ademhalingsoefeningen

Door bewust te ademen en je te focussen op het hier en nu, kun je je stressniveau verlagen. Een simpele ademhalingsoefening helpt om rustiger te worden voor een toets of presentatie.

2. Goede voorbereiding

Een duidelijke planning en oefentoetsen kunnen je helpen om zelfverzekerder te worden. Hoe beter je voorbereid bent, hoe kleiner de kans dat de angst grip op je krijgt.

3. Positieve zelfspraak

Denk eens na over hoe je tegen jezelf praat. Zeg je vaak “Ik ga dit nooit kunnen”? Probeer dit om te draaien naar: “Ik heb me goed voorbereid en ik ga mijn best doen.” Het klinkt simpel, maar het kan een wereld van verschil maken!

Faalangst kan overweldigend voelen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Met de juiste aanpak kun je jouw zelfvertrouwen stap voor stap opbouwen. Je kunt dit! 💪

Wil je meer tips en begeleiding? Neem dan een kijkje op onze website (Heb jij last van faalangst? – Hulp, informatie en inzichten) voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *