Ken je dat gevoel? Je hebt iets voor ogen, maar voordat je het zelfs maar probeert, voelt de angst je al overnemen. Je stelt jezelf honderd vragen: “Wat als ik faal?” of “Wat als anderen zien dat ik niet goed genoeg ben?” Faalangst. Het is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Maar waarom is falen eigenlijk zo’n grote angst voor ons? En waarom is falen niet zo verschrikkelijk als we denken? In deze blog wil ik je laten zien waarom faalangst zo hardnekkig is, en waarom je juist zou moeten leren om falen te omarmen.
Waarom heb je faalangst?
Het is iets wat mij regelmatig overkomt, en ik weet dat ik niet de enige ben. Faalangst ontstaat vaak door verschillende dingen, en ik heb een paar oorzaken voor je op een rijtje gezet:
- Perfectionisme: Herken je dat? Het idee dat alles altijd perfect moet zijn. Dat je geen fouten mag maken, vooral als anderen meekijken. Het idee dat je moet voldoen aan onbereikbare standaarden, of dat je niet goed genoeg bent als iets niet perfect is. Die druk kan enorm veel angst veroorzaken.
- Jezelf vergelijken met anderen: Wat ik vaak doe (en jij misschien ook wel), is mezelf vergelijken met anderen die het lijken te ‘hebben’. Die het beter doen of succesvoller zijn. Dit gevoel van vergelijken kan je onzeker maken. Het creëert een angst dat je niet goed genoeg bent of dat je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen.
- Prestatiedruk: Het is heel normaal om onder druk te staan om goed te presteren. Of het nu door ouders, leraren, of zelfs je eigen verwachtingen komt – de druk om goed te doen kan je het gevoel geven dat je moet slagen, wat kan leiden tot faalangst.
Falen is goed??
Falen voelt misschien niet fijn, maar geloof me, het is juist de beste manier om te groeien. Het falen is geen einde – het is een begin. Het helpt ons om sterker te worden, om nieuwe dingen te leren en om veerkrachtiger te worden. Falen is de kans om te ontdekken wat je kunt verbeteren en wat er beter kan de volgende keer. Het maakt je beter voorbereid op de uitdagingen die komen gaan.

Meer informatie kunt u lezen op de website van psycholoog.nl (https://psycholoog.nl/blogs/de-kracht-van-falen-waarom-mislukkingen-kunnen-leiden-tot-succes/). Hier kunt u alle informatie vinden.
Hoe kan je falen leren te accepteren?
Falen is dus niet iets om bang voor te zijn. Het kan ons zoveel leren, maar hoe accepteer je het nu echt? Hier zijn een paar manieren die mij geholpen hebben om falen niet te zien als iets negatiefs:
- Zie falen als een leermoment, geen einde: Als je faalt, ben je niet meteen een ‘mislukking’. Het is gewoon een kans om iets te leren en het de volgende keer anders te doen. Jij bent niet je falen. Je hebt gewoon iets geprobeerd en daar kun je uit groeien.
- Zoek de les in elke mislukking: Falen betekent niet dat je alles fout hebt gedaan. Kijk wat je kunt leren. Wat ging er mis? Wat zou je de volgende keer anders doen? Elke mislukking heeft een les – zolang je bereid bent die les te leren, ben je al een stap verder.
- Blijf flexibel: Het is makkelijk om vast te zitten als dingen niet lopen zoals je had gehoopt. Maar in plaats van te blijven hangen in wat er niet werkte, ga op zoek naar wat wel werkt. Blijf bewegen, probeer nieuwe dingen, en vergeet niet dat falen slechts een stap is op je weg naar succes.

Falen is geen eindpunt. Het is een kans om te leren, om te groeien, en vooral om dichter bij je doelen te komen. Dus de volgende keer dat je faalangst voelt opkomen, onthoud dan: het is een deel van het proces, en je bent absoluut niet alleen.
Meer informatie over faalangst en hoe het zich uit in verschillende leeftijdsgroepen vind je op (Faalangst bij Kinderen, Jongeren en Volwassenen).